top of page

Good moms have sticky floors, messy kitchens, dirty ovens, laundry piles and happy kids!*

Enkele taakjes voor kinderen
Het huishouden, het is een neverending story die we, laat ons eerlijk zijn, soms echt wel vervloeken. Er is altijd rommel, altijd was, altijd opnieuw de tafel zetten én weer afruimen, … Het. Stopt. Nooit.

De ideale oplossing? Laat je kinderen helpen! Geef iedereen z’n eigen taakje en zorg samen voor het huishouden. Voila, zo simpel kan het zijn!

 
Allemaal goed en wel, maar je weet toch dat me dat eigenlijk niets helpt, dat ik alleen maar méér tijd verlies, me er in opjaag en het uiteindelijk gewoon allemaal opnieuw moet doen?!

Ik wéét het, geloof me, ik weet het héél goed. En toch…

Het huishouden blijft het huishouden, en inderdaad, het stopt nooit. Samen met je kinderen het huishouden op rolletjes laten lopen, we kunnen het proberen, maar leg je verwachtingen niet te hoog. Ik denk dat er belangrijkere dingen zijn dan je kinderen te leren dat het huishouden perfect moet zijn…

Moeten we hen dan géén taakjes geven?

Oh ja! Zeker wél! Maar niet met het doel om ons huis op orde houden (al zou dat wel een zalige bijkomstigheid zijn). Je kind taakjes laten doen is zoveel méér dan jou een beetje helpen. Je leert je kind samenhorigheid, hoe fijn het is om een steentje te kunnen bijdragen, om het samen gezellig en aangenaam te maken. Het is gewoon een familiedeal: we wonen hier allemaal samen, dus helpen we ook allemaal samen.

En ja, het kost je tijd, energie, veel geduld en doorzetting. Maar door je kind te laten ontdekken en het hen zelf te laten doen stimuleer je de zelfstandigheid en dit werpt op termijn zijn vruchten af.

Alle begin is moeilijk, maar met de magneten heb je een goede houvast. Op de magneetjes staan duidelijke, herkenbare tekeningen. Als extra motivator kunnen ze een 'duim omhoog' hangen bij elk afgewerkt taakje! Zo hebben ze een duidelijk overzicht én een kleine beloning!

1/ Laat. Het. Los.

Nee, perfect zal het niet zijn en nee, tijd ga je er (zeker in eerste instantie) niet mee winnen. Probeer je niet te focussen op wat het jou kan brengen, maar focus je op wat je kind er mee leert. Bedwing je drang om het opnieuw te doen of er over te zeuren als het niet helemaal is zoals jij het wil. Waarom zouden ze hun best doen als ze weten dat jij het daarna toch opnieuw gaat doen?

 

Geef hen de verantwoordelijkheid en het vertrouwen, geef tips en doe het nog eens voor. Waardeer wat ze wél goed doen, dat ze het proberen. Volgende keer zal het al beter gaan! Zolang je wéét dat ze het niet perfect zullen doen, dat ze het zullen ‘vergeten’ te doen en je hen er dus meermaals vriendelijk aan zal moeten herinneren én dat ze er over zullen klagen, ben je al héél goed bezig!

2/ Hou vol!

Neem de tijd om een taak aan te leren, uit te leggen, voor te doen.

Sommige kinderen leren snel, zijn geconcentreerd, geïnteresseerd en leergierig. Andere zijn slordiger, trager of een beetje onhandig.

Laat hen het zelf doen, neem zo weinig mogelijk uit handen. Maar wees wel aanwezig om tips te geven.

 

Soms hebben ze écht geen zin en vertonen ze kinderachtig gedrag (hoe oud ze ook al zijn) zoals het (plots) niet weten hoeveel borden er op tafel moeten. Je zou kunnen zeggen “We zetten hier elke dag 3x de tafel, dat zou je nu toch écht al moeten weten!” of je geeft hen de tijd om even kinderachtig te zijn, ze moeten ten slotte op school al een hele dag ‘flink’ en ‘groot’ zijn… Blijf bij je kind en stimuleer het om het zelf te doen. Je kan rustig zeggen “Laat ons even kijken, jij gaat straks eten, je 2 broers ook en dan heb je nog mama en papa. Dat zijn 5 personen dus hebben we 5 borden nodig.” Wedden dat je kind de rest van de tafel flink zal zetten? Als je hen even tegemoet komt in het  kinderachtig zijn, dan mag je daarna verwachten dat ze het verder zelf kunnen.

 

Onthou dat het een proces is: de ene dag lukt het probleemloos, de andere dag lukt het helemaal niet meer. Heb geduld, het loont op lange termijn!

3/ Hou het vrolijk.

Maak grapjes, zing een liedje, glimlach, knipoog, … Geef het goede voorbeeld. Want het is knap lastig voor je kind om boos te zijn voor dat stomme taakje als mama er zo vrolijk en blij over doet. Weet dat je volop bezig bent om hen een gewoonte aan te leren die na verloop van tijd zonder al te veel morren zal uitgevoerd worden.

4/ Doe maar gewoon

Je moet er eigenlijk zo gewoon mogelijk over doen. Het is gewoon iets wat wij hier doen.

Als we thuiskomen doen we onze schoenen uit en onze jas aan de kapstok, daar denken we verder niet bij na en hoeven we ook niet over te zeuren. Zoals ik al zei, het is gewoon een familiedeal: we zorgen samen voor een fijne, gezellige plek om te wonen.

Die kleine taakjes horen gewoon bij de opvoeding. Je hoeft ze er niet voor te belonen, maar het is wel belangrijk om je waardering te uiten. Want elk kind (bij uitbreiding elke persoon) vind het leuk om geliefd en gewaardeerd te worden.

 

Probeer hierbij niet altijd de standaard “Goed gedaan!” en “Je bent geweldig!” te gebruiken. Complimenteer hen met wat ze doen, niet met wie ze zijn. Leg hen uit waarom de medewerking van je kind belangrijk is. Toon hen dat hun werk niet voor niets was, dat je hun inspanning ziet. Moedig hen aan door bijvoorbeeld: “Dankjewel om te helpen, het is fijn om dit samen te doen. Nu is het sneller klaar en kunnen we wat langer spelen.”

5/ De positieve gevolgen voor je kind

Een taak tot een goed einde brengen leert je kind in zichzelf geloven. Je kind leert plannen, want als je bijvoorbeeld eerst de borden zet en dan pas de placematjes moet je alles weer verzetten… Niet alles lukt meteen, maar eerder met vallen en opstaan. Je kind leert geduld te hebben en door te zetten. Op jonge leeftijd de handen uit de mouwen steken en samenwerken leert hen dat het belangrijk is om bij te dragen in het gezin. Kinderen zouden hierdoor meer empathie ontwikkelen.

Het is gewoon een familiedeal:

we zorgen samen voor een fijne, gezellige plek om te wonen.

Lees nog even deze tips en je bent er helemaal klaar voor!

Kortom, het is een goed idee om je kinderen wat klusjes te laten doen! En met de leuke magneetjes heb je een handig, duidelijk én mooi hulpmiddel. Je kan er aan de hand van de dagen van de week magneetjes wat structuur in steken zodat het na verloop van tijd een routine kan worden waar niemand nog over zeurt... 😉

                                                                                              * vertaling: Goede moeders hebben plakkerige vloeren, rommelige keukens, vuile ovens, stapels wasgoed en blije kinderen!

bottom of page